noiembrie 9

Scurta Istorie

Initial ideea de “coach” a pornit din sport. Coachul era orice forma de educator/antrenor, de prin anii 1830. Probabil vine de la asocierea initiala cu o caleasca – un cuvant aparut in Anglia secolului al XVI-lea – si reprezenta omul care putea sa te duca din locul actual (sau stadiul actual de performanta) in alta parte unde iti doreai sa fii.
Cel mai citat initiator al curentului de coaching este Timothy Gallwey – care scrie in anul 1974 cartea “Jocul interior in tenis”. El descrie faptul ca, in afara de adversarul de pe cealalta parte a fileului mai exista un altul, criticul interior, Ego-ul, propria ta minte care te judeca, face scenarii catastrofale si te retine astfel incat, in loc sa iti fie de ajutor, te saboteaza.

Gallwey a aratat ca, in loc sa dai crezare si sa te lupti cu acest ego, optim este:

  • Sa inveti cum sa te observi din multiple alte perspective, sa evaluezi obiectiv ce resurse ai, fara sa te judeci;
  • Sa iti programezi invatarea pe baza unor noi imagini si experiente;
  • Sa te accepti asa cum esti si sa actionezi.

In cartea sa Gallwey foloseste preponderent modelul GROW, poate cel mai cunoscut model de setare de obiective si rezolvare de probleme.

Urmatorul nume mentionat este cel al lui Thomas Leonard – in anii 1980. El era Budget Director al firmei Landmark Education si, in calitate de consilier financiar, si-a dat seama ca problemele financiare erau cea mai mica parte a obiectivelor cu care oamenii i se adresau.
De fapt, ei cautau cu adevarat metode si sfaturi prin care sa isi schimbe aspecte generale ale vietii.
Leonard si-a spus “coach” si a inceput, prin imbinarea a multiple teorii din psihologie, formare, educatie, sa puna bazele noii stiinte a coachingului.
In ultimii 20 de ani, disciplina a devenit profesie in mare parte a lumii (introdusa in COR si in Romania din iulie 2014) si are o baza de asociatii profesionale cu zeci de mii de membrii, precum si o baza teoretica si stiintifica de studii, publicatii si literatura de specialitate, care permit aplicariea ei intr-o mare varietate de situatii de viata profesionala si personala.


Tags


You may also like

Momente

Momente

De la Craciun la Anul Nou

De la Craciun la Anul Nou
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350