iulie 16

“Pas si Impas” – c-asa-i in Coaching

0  comments

Un fel de “minuta” a Conferintei de Coaching… adica prelungirea unor minute minunate in eternitatea digitala

Dupa ce alaltaieri scriam pe Facebook despre blocajul meu in ale biznisului de life coaching…a venit ziua de azi, pe care o asteptam chiar ca pe o sursa de invatare, conectare si inspiratie.

Discutiile, prezentarile si workshopurile la care am participat, povestile pe care le-am ascultat, au avut darul de a ma reintoarce catre simplitatea coaching-ului, catre competentele de baza, catre ceea ce il face puternic si transformational. E ca atunci cand regasesti undeva gustul din mancarea mamei si mirosul cuptorului cu prajitura ei favorita…

Si pentru ca nu stiu inca foarte bine la ce ma pricep in biznis, dar stiu sigur cate ceva din profesia mea anterioara, imi fac o sinteza aka “minuta” (nu foarte corporate style, ci mai impanata asa, cu gandurile mele) si o impartasesc cu drag cu voi.

Rodica Obancea – cu sinceritatea ei provocatoare – si-a propus ca, pe langa a fi un facilitator placut si eficient, sa isi dezvolte si o latura personala – de “blandete”… indemn pe care l-am preluat din mers si pentru mine. Facilitarea a curs pe firul povestilor, firesc, intr-o imbinare parca tamaduitoare de spatii zen sau mioritice, de metafore si eroi ca David si Goliat, de armasari de basm care stiu drumul catre destinatii necunoscute.

Madi Radulescu – “Stabilirea directiei, un exercitiu valoros si obligatoriu” – Madi, un om si profesionist cu care imi doream demult sa ma intalnesc. Asa cum o banuiam din ce am vazut si citit. Simpla, clara, precisa, calda, infloritoare, directa si cu un zambet plin de “de toate”.

C.A.A. – Cunostinte – Abilitati – Aptitudini – adica sa imi raspund la intrebarile: Ce sa STIU? Ce sa POT? Ce sa VREAU … si ce sa NU VREAU! To be answered! A, si sa masuram, zic!

Petra Muller – Demary – “Schimbarea poate avea loc – ACUM” – pai poate, pentru ca Petra e mereu Focusata si mai are si o cutie magica cu Solutii la ea! Pasii sunt simpli – e chestie de pozitionare, de observare, de focusare pe acele elemente ale problemei care o fac sa fie problema, de simtire si apoi de schimbare a perspectivei. Simplu, nu?

Ioan Nicut impreuna cu E. C. Manager HR (nu stiu daca pot depasi limita confidentialitatii acelui spatiu, asa ca las doar initiale) – “Cum să aduci prezență în coaching fără să-ți neglijezi clientul partener”

Subiectul asta chiar a fost tare! Pentru ca s-a realizat prin aducerea efectiva a prezenței clientului partener sa vorbeasca alaturi de partenerul coach – PCC de competent!

Stiti voi cum e sa vezi clientul cu vocea gatuita de emotie si cu lacrimi de fericire in ochi, spunand ca viata ii este altfel pentru ca ai trecut tu pe acolo, prin ea? Da, stiu ca nu despre asta este coaching-ul, ca nu iti iei niciun merit, ca el, Clientul #cuCmare face totul… and yet… e ceva acolo, din tine ca om si profesionist, care trece, ramane si lasa o amprenta. Si tehnica este (zic eu) sa nu alergi dupa aceasta senzatie… ci doar sa o traiesti, sa inveti din ea si apoi sa “let it go”. Ioan, un domn – pe langa alte calitati – si-a dorit “blandete cu sine” si iesirea din presiune – luat si asta pentru mine si pus la lista de “EU VREAU SA…”

Nu pot sa trec peste ce a spus Clienta (tot #cuCmare) ca i-a adus procesul de coaching – citez aproximativ: “am invatat ca pot fi un om mai bun daca cer ajutor, am aflat ca pot fi un profesionist excelent si daca cer sprijin si pot fi chiar mai buna daca spun NU si daca nu mai pun presiune pe mine”.

Costel Coravu – “ROD si NE-ROD – constientizare prin coaching” – the AHA man vine cu nu nou acronim:

Realitate-Observare-Descriere – realitatea este ca lucrurile pe care ti le spui zi de zi, cele care reprezinta “problema” pe care o tot aprofundezi si in care devii expert – nu este catusi de putin “reala”. Nu faci altceva decat scenarii, prin rastalmacirea ingrata a realitatii de catre simturi si banuieli. Daca devii un pic “ne-rod” – reusesti sa pui la indoiala ceea ce iti spui, sa treci prin filtrul Adevarului tot ce iti afirmi si sa accesezi o stare de prezenta – vecina cu credinta. Mai zic chestia cu simplitatea?

Gabriela Gruianu Gambra – “A 12-a competenta a coach-ului independent” – nimic in Univers nu este intamplator! Daca pasul m-a adus azi aici, cu impasul meu cu tot, sigur a fost si pentru a afla a 12-a competenta – pe care marturisesc cu umilinta ca o am, e sublima, dar imi lipseste cu desavarsire: cum sa construiesti si sa gestionezi un business de coaching …si adaug eu – in Romania anului 2015.

Poti sa declari unui om admiratie totala pentru verticalitate si viziune? Nu stiu voi, dar eu pot! Multumesc, Gabriela, pentru impartasire! Dupa ce termin aici de scris ma duc la “stilul meu de viata” de peste doar cateva luni! Oi fi eu momentan din arhetipul “ratacitor-orfan” – dar cred ca Pasul de azi e doar primul si cel mai sigur din drumul care va revela “magicianul” din mine. Hocus-pocus! Stiu ca ala mic al meu se transforma imediat in Superman – ia sa vad, eu pot?

Daiana Stoicescu – “Powerful Questioning vs. Powerful questions” – cu tematica cea mai cea a coaching-ului… cea de care toata lumea stie: “aaaaa…coachingul e aia cu intrebari!!! “. Pragmatica, explicatii pe scurt si apoi la treaba, ca sa vezi cum e. Din nou, back to basics. Nu am mai tinut o sesiune de coaching de 10 minute de cand eram in scoala. Reamintire ca, in coaching, timpul uneori e un parametru fara rost, daca intrebarea e la locul si momentul ei. E nevoie doar sa asterni tacerea in mintea clientului! Multumesc, Ioan, pentru 10 minute puternice de intrebari intrebatoare!

Viorel Apetrei – “Sesiunile la distanță, pentru o lume nelimitată” – lumea lui Viorel chiar e nelimitata. Si distantarea, zice el, te face, de fapt, sa tii clientul aproape! Te ajuta sa recontractezi un spatiu si un timp. Te sustine sa iti spui limitele si sa devii, prin asta, de nepretuit. Te face sa fii prezent oriunde si oricand, intre adancimile oceanului si albastrul cerului, daca iti iei 5 minute sa te aliniezi cu valorile tale ca si coach si sa te centrezi.

Delia Oprean – “Directii si claritate in coaching” – modalitatile de a genera optiuni sunt destul de multe. Cam tot atatea si procesele decizionale. Ca sa demonstreze ca, dincolo de instrumente si exercitii, nu facem altceva decat sa ne validam intuitia si sa ne urmam inima – “camerele” Deliei mi-au parut combinatia optima intre logica cifrelor si vocea plina de emotii a Sinelui sentimental, impresionabil, care are mereu ultimul cuvant.

Serban Chinole – “Sunt Coach, ce fel de clienti am?” – o analiza simpla si structurata – in 5 pasi, 3 secrete si 1 provocare – a starii si a contextului de coaching: abundenta informationala, lipsa de etica, expunerea google-itoare a fiecaruia dintre noi, leadership in VUCA – genial conceptul! – si maturizarea mondiala a coachingului – face necesara renuntarea la modelele de coaching si flexibilizarea (cu knowledge cu tot) metodei pentru servirea clientului in contextele complexe in care acesta se afla. Iti trebuie un mentor pe zona ta de dezvoltare si invatare – iar Value proposition rulz.

–––––––––

Nu sunt responsabili cu taskurile acestei “minute”, va invit sa luati fiecare ce este pentru voi din ceea ce am scris.

Sa fim fericiti!


Tags


You may also like

Momente

Momente

De la Craciun la Anul Nou

De la Craciun la Anul Nou
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350