Ma pornisem sa scriu despre coaching si, dupa ce am scris o pagina de explicatii, mi-am dat seama ca teoretizez prea mult.
Exista un istoric al acestei discipline pe care il gasiti pe internet, exista etimologii disputate ale termenului (folosit ca atare in toate limbile), sunt mii de carti si cca 40.000 de coach-i la nivel mondial, fiecare dintre noi avand o varianta mai mult sau mai putin personala asupra a ceea ce este coaching-ul.
Explicatia cea mai buna vine insa din experimentarea lui.
Va dau doar cateva idei despre ce este, ce nu este si ce se intampla intr-un proces de coaching.
Un coach nu face psihologie, nu este un panaceu, nu face o magie care te transforma asa cum pestisorul de aur indeplineste dorinte; coach-ul nu te tine intr-un proces scump si lung in care voooorbesti la nesfarsit de problemele tale cauzate de o mama care nu a facut si dres…
Procesul de coaching te provoaca sa te uiti la tine si la problemele tale prin prisma evidentierii resurselor pe care deja le ai.
Ok, pai si daca am aceste resurse, eu de ce ma mai duc la coach?
Pentru ca, asa cum spune Einstein, “o problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel de cunostinte la care a fost creata”.
Cu alte cuvinte, ai o situatie din care nu stii cum sa iesi pentru ca nu ai decat un punct de vedere din care o privesti.
Totusi nu toti oamenii, ba chiar putini oameni se duc la coaching si totusi lumea isi rezolva problemele si ajung si la solutii si la indeplinirea viselor! La astia cum merge?
Merge, fiindca fie au un pseudo-coach in jurul lor, cum ar fi proful ala misto care te asculta sau bunica aceea inteleapta care stie ce sa iti spuna (nu, nu sunt sfaturi) de te miri si tu cum de nu ti-a dat prin cap. Prietenul care nici nu te ia la baut nici nu empatizeaza cu tine, ci sta pur si simplu si te lasa sa te lamentezi pana nu mai ai vorbe si lacrimi.
Si mai merge fiindca unii oameni sunt capabili de un proces de self-coaching de care nu sunt neaparat constienti, cum ar fi atunci cand esti parasita si te faci din bruneta grasuta si timida, cu parul lung, o roscata tunsa scurt, mai slaba cu 10 kg si cu increderea de sine ca esti o femeie “iubibila”.
Sau cand ai gresit un document si te duci in fata managerului si spui ce ai facut aratand totodata si solutia pe care o ai ca sa repari greseala pe care ti-a semnalat-o clientul.
Care sunt lucrurile comune care se petrec in situatiile de mai sus?
Ascultarea fara aprobare sau critica.
Spatiu si timp in care sa iti spui tot oful.
Si, foarte important, schimbarea punctului de vedere si a ideii pe care te focusezi.
Toate acestea le face un coach!
Ii expui situatia, iar el/ea te asculta, iti da spatiu, te intreaba, iti faciliteaza gasirea raspunsurilor si crearea planului de actiune prin care tu insuti ajungi din starea actuala in starea dorita.
Vrei sa vezi exact cum este?
Scrie-mi pe adresa de mail andaluizastefan@gmail.com sau da-mi un sms la 0726 186 300 si stabilim o intalnire de 30-45 de minute in care iti raspund la intrebari si nelamuriri.