Piramida de mai jos (creata de Robert Dilts), translatata oarecum din cea a lui Maslow si urmand firul energetic al chakrelor, va arata cum sa va faceti ordine in ganduri, va da o indicatie de ce nu prea va merg unele proiecte si va indreapta pasii catre viata pe care o visati.
Ce aveti de facut? Raspundeti-va in scris la intrebarile de mai jos, corespunzatoare fiecarui nivel, gandindu-va ce experiente aveti legate de acestea…ce vedeti, ce auziti, ce simtiti…
Nu exista raspunsuri corecte sau gresite, va fi doar oglinda momentului vostru de viata. Puneti-i data si reveniti la exercitiu peste o vreme…veti fi suprinsi!
1. Mediul este locul (tara, orasul, locul de munca etc.) si contextul (epoca istorica, o anume perioada economica etc.) in care te afli. Te poti limita la simpla perceptie si acceptare a mediului in care traiesti, dar cand vrei, ca acum, o imbunatatire a situatiei, prima intrebare este:
„Unde si cand doresc eu sa fiu mai congruent, mai autentic si sa produc o schimbare?”
2. Comportamentul presupune mobilizarea resurselor fizice si psihice pentru a actiona intr-un anumit mediu. La acest nivel, intrebarile sunt:
„Ce trebuie sa fac atunci cand sunt in acele locuri si momente in care imi doresc sa fiu mai autentic?”
„Cum doresc sa ma comport / sa actionez?
3. Aptitudinile presupun planuri si harti mai elaborate si necesita resurse mai mari din partea sistemului nervos. Ele se refera la priceperea sau capacitatea de a face ceva, de a finaliza o activitate.
„Cum trebuie sa-mi folosesc mintea pentru a duce la bun sfarsit aceste comportamente dorite?”
„Ce aptitudini am si/sau imi mai trebuie pentru a actiona in acest mod, in acele momente si in acele locuri?”
4. Credintele si valorile sunt reprezentate si manifestate prin ceea ce numim in mod comun „pilot automat”, „instinctul”, „vocea interioara”. Sunt acele lucruri importante pentru noi, un fel de compas moral care ghideaza alegerile in viata.
„De ce doresc sa folosesc tocmai aceste aptitudini pentru a indeplini aceste activitati?”
„Ce valori sunt importante pentru mine atunci cand sunt implicat in aceste activitati?”
„Ce credinte am si/sau am nevoie pentru a ma ghida cand desfasor aceste activitati?”
(Ca o paranteza: uneori credintele pe care le avem nu ne sustin schimbarea. De exemplu, ne dorim foarte mult sa reusim in viata si sa ne imbogatim, dar avem credinte adanc inradacinate de tip “banul e ochiul dracului” sau “mai bine sarac, dar cinstit”. Aceste credinte, deseori insuflate in familie, in anii copilariei, ne impiedica mai tarziu sa ne atingem telurile. La fel si credintele gen “nu sunt suficient de bun/frumos/destept/tanar”, “toate lucrurile rele mi se intampla numai mie” etc. De aceea, intrebarea “De ce credinte am nevoie pentru a ma ghida cand desfasor aceste activitati?” are ca scop identificarea credintelor neproductive, inlaturarea lor si inocuirea cu unele mai… optimiste.)
5. Identitatea – este o constructie complexa, si in permanent “santier”, alcatuita din misiunea, viziunea si rolul pe care simte un om ca le are in viata: cine este el, prin ce se deosebeste si de ce face umbra pamantului.
„Cine sunt eu daca am aceste credinte si valori si folosesc aceste aptitudini pentru a indeplini aceste comportamente in cadrul acestui mediu?”
„Care este metafora sau simbolul pentru identitatea si misiunea mea?”
6. In fine, apartenenta, experienta spirituala se refera la interactiunea dintre mintea si sistemul nostru nervos si sistemele mai mari, universale, din care facem parte. Aici trebuie sa raspundeti la niste intrebari de mare angajament:
„Fata de cine altcineva dincolo de mine sunt responsabil?”
„Care este viziunea dincolo de mine in care si eu particip?”
––––––––––––––––––-
Dupa ce ai terminat aceste raspunsuri, citeste-le in sens invers… eventual completeaza ce ai scris initial cu noile idei care apar…
6. Ia viziunea si responsabilitatea pe care tocmai le-ai descoperit si sesizeaza cum transforma, fortifica si imbogateste spatiul identitatii…observa cum rolul si misiunea ta au capatat noi valente.
5. apoi adu viziunea si rolul in spatiul valorilor, si sesizeaza cum credintele care te ajutau sunt imbogatite si intarite, iar celelalte s-au micsorat si disipat.
4. mergi apoi la nivelul aptitudinilor si observa cum se transforma ceea ce stii si faci firesc
3. adu viziunea, identitatea, valorile si capacitatile tale in spatiul comportamentului. Observa cum si cele mai putin semnificative comportamente sunt reflexii ale tuturor celorlalte nivele mai profunde din tine.
2. integreaza totul in spatiul mediului si observa cum este el transformat si imbogatit.
1. Acum, cu aceasta stare de aliniere si autenticitate, imagineaza-te pe tine cu simbolul/metafora pe care le-ai ales… ia cu tine aceasta imagine si activeaz-o cand vei avea cea mai mare nevoie de ea.