decembrie 8

✎ Inceputul Finalului de An

0  comments

Buna!

Sper ca ai vazut → articolul anterior←, in care te rugam sa imi spui ce ar reprezenta pentru tine ceva valoros sau macar util, pe care ai vrea sa il afli si eu il pot aduce mai aproape de tine.

Stiu ca am postat articolul in zi libera si probabil erai la relaxare in mini-vacanta bine meritata.

Astept un raspuns in continuare 🙂
 
E final de an si au napadit din toate partile intrebarile despre ce ti-ai pus in gand la inceput de an si unde esti cu rezultatele.

Ba chiar unii nici nu mai zic nimic de rezultate, dar se distreaza ca multe dintre obiective le-au trecut deja pe lista de “to do” de la anu’.

Uneori asta se intampla fiindca visezi la ceva care pare atat de maret, ca nu l-ai pus pe hartie, intr-o forma, incat sa vezi daca chiar e un balaur cu 3 capete, sau un simplu urs de plus.

Si atunci te ingropi in perfectionism si procrastinare, intr-o viata ocupata cu fel si fel de maruntisuri, care doar iti dau senzatia ca faci ceva dar, la finalul zilei, iti lasa doar un dor in suflet si un regret in minte, ca iar a trecut o zi si nu esti nici cu un milimetru mai aproape de ceea ce iti doresti.

Nu-s mare specialista in a renunta la perfectionism, sunt pe cale sa nu ma mai lupt cu mine insami, ci sa ma imprietenesc cu latura asta de a controla totul si sa o fac sa lucreze mai degraba in folosul decat impotriva mea.

Ce imi iese?

Am sintetizat cateva idei mai jos, sper sa iti fie de folos:

  1. Focus pe big-picture: Cum sa faci asta? Stii scenarita aia apocaliptica pe care o faci cand iti spui ca nu esti buna de nimic si auzi doar critici si vezi doar piedici si simti doar frustrare? Ei, fa fix la fel, doar ca in sens pozitiv.
  2. Etape intermediare: stabileste pasi pe parcurs pe care sa ii atingi, de care sa te bucuri si care sa iti semnaleze ca esti pe drumul cel bun. Pana sa ajungi la 55 de kg e nevoie sa ajungi la 57, nu? Pana sa ai jobul visat trebuie sa citesti, sa te pregatesti la un curs, sa iti faci un portofoliu, sa iti faci niste calcule pe finante si tot asa.
  3. Planifica si respecta intentia. Faptul ca stii macar pe o saptamana inainte ce ai de facut, iti da puterea de a simti ca poti gestiona timpul si iti da posibilitatea sa respecti intentia de a te lauda la final ca ti-a iesit. Poti incepe ziua de luni cu 15 minute de reflectie si scris asupra acestui plan. Sigur ziua ti se va parea mai incantatoare.
  4. Implinire versus perfectiune. Ce vrei, de fapt? Vrei sa faci o chestie perfecta? Deja stii ca nu iti iese. Nu ca nu esti in stare, ci pentru ca perfectiunea nu exista. Asa ca alege sa ai ce sa sarbatoresti, in schimbul frustrarii ca o chestie mica mica nu a iesit chiar cum ti-ai imaginat.
  5. Alege transpiratia – stii vorba aia cu 1% inspiratie si 99% transpiratie? Asa e, crede-ma! Munca asidua si perseverenta, zi de zi, noaptea, in week-end, cand ai tu timp (nu doar cand si daca ai chef) alea 30 de minute pe care ti le propui, fa-le si gata. Nu exista scara care sa aiba doar treapta de jos si cea de sus. Ca sa urci o scara poti sa sari maxim 2 trepte!
  6. Nu incerca, actioneaza! Poate pare redundant, dar cred ca nu o spunem de suficiente ori. Lasa incercarile, propunerile, planificarile generale si stradania. Toate aceste cuvinte sunt menite sa te indeparteze de actiune. Un obiectiv este, de fapt, un experiment. Poti descrie ce vrei, dar finalul va fi suma tuturor actiunilor facute, a ajustarilor pe parcurs, a succeselor si a lectiilor invatate din erorile asumate. E ca in laborator. Cercetatorul nu “incearca” sa combine doua substante! El chiar pune intr-o eprubeta cele 2 substante, dorindu-si sa gaseasca elixirul vietii vesnice, dar nestiind neaparat cum va face asta. E posibil sa ii explodeze in fata, ca in desene animate. Se sterge si o ia de la capat.
  7. Apreciaza-te! Fii blanda cu tine si lauda-te pentru fiecare din pasii facuti si depasiti. Nu, nu este egoism. Campionii sunt celebrati! Primesc medalii si flori pe podium. Dar crezi ca ar ajunge acolo daca zi de zi, la antrenamente, si-ar spune: “sunt varza. Vai de capul meu, nu merit nimic”!? Se bucura si se lauda cu fiecare secunda in plus pe care o scot. Fa la fel. Fii campioana cursei spre armonia cu visul tau!

Ce urmeaza? Ia ce ti se potriveste din ce am scris si aplica in contextul vietii tale.

Da-mi un mesaj daca vrei detalii sau crezi ca pot fi de ajutor. Raspund la fiecare e-mail pe care il primesc.

Cu stima,

Anda-Luiza Stefan
Coach & Trainer – Coaching Essence
www.justbeliveinyou.ro

 

@Photo Credit www.moo.com


Tags


You may also like

Momente

Momente

De la Craciun la Anul Nou

De la Craciun la Anul Nou
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350